Hatten på brukar man ju säga! Ca 50% av kroppsvärmen försvinner bort genom huvudet. Det fungerar på samma sätt med taket på en byggnad. Värme och varm luft stiger ju som bekant uppåt så det gäller att ha “hatten på” för att inte dyrbar värme ska försvinna ut onödigt fort. Det är naturligtvis också viktigt att taket på en byggnad håller tätt. Det får ju inte komma in vatten som kan orsaka fukt och mögel. Därför är det viktigt att man regelbundet ser över sitt tak.

Underhåll och översyn

Det är ju inte alltid så lätt att se vad som händer uppe på ett tak. Det kan vara ganska svårtillgängligt. Finns det inspektionsluckor bör man kravla sig upp genom dessa med regelbundna mellanrum samt efter en blåsig period. Klimat och väder har en stor inverkan på taket. Därför är det alltid bra att ta sig en extra titt inför vintern, är alla löv borta från hängrännorna till exempel. När vintern sedan är över är det bra att kontrollera att inget har frusit sönder och att allt som har med vattenavrinning att göra är helt och fungerar som det ska. Det kan vara lönt att kontakta en takentreprenör som gör den här typen av översyn, så slipper man själv stå och hänga på stegar och annat.

Takarbete och underhåll

När det sedan är dags att utföra underhåll och reparationsarbeten på taket är det viktigt att välja en seriös fackman som jobbar på ett säkert sätt. Kontrollera deras erfarenhet och fråga efter referenser. När du har fått referenser så nöj dig inte bara med det. Slå en signal till ett par referenser också. Där kan du få välbehövliga tips och synpunkter. En duktig takarbetare utför sitt arbete tryggt och säkert och hjälper husägaren att säkerställa funktionen på sitt tak. Torrt och varmt – det är så man vill ha sitt hus. Därför är det så bra att det finns experter på takarbeten.