Det är faktiskt inte bara insidan som räknas. När det gäller hus kanske det kan kännas mer inspirerande att möblera eller tapetsera om, men det är viktigt att ta hand om utsidan också. Dessutom är det utsidan som är det första vi ser. En välskött fasad och ett tak som är i toppform är det som möter både besökare och dig när du kommer hem varje dag.

Se över taket regelbundet

Men det är inte enbart den estetiska aspekten, utan snarare funktionen hos ett tak som gör att det därför är viktigt att sköta om och se över taket. Ett tak ska hålla tätt både utifrån för regn och snö men även inifrån för att inte släppa ut för mycket värme. Håller inte ett tak tätt kan man förutom att få oväntade och oönskade höga räkningar få kostnader för fuktskador på huset som kan bli väldigt omfattande om de inte ses över direkt. Det är därför viktigt att se över taket regelbundet. Detta görs både från insidan (om det finns möjlighet att gå upp på vinden) och utifrån genom att till exempel se över takpappen så att den inte är för gammal, att takpannor ligger som de ska och hålla rent i takrännorna.

Olika slags tak

Det finns olika slags takmaterial. De vanligaste är tegeltak i olika färger och glasyrer och plåttak. Det kan vara bra att rådgöra med experter vid val av tak så att taket på bästa sätt passar huset både i stil och funktion. I dag används nya tekniker som ofta är lättare och mer ekonomiska.

Genom att se över taket på huset försäkrar man sig om att huset håller länge. Även om det kan tyckas vara ytterligare en utgift är det viktigt att se kostnaderna på lång sikt då ett bra tak ökar värdet på huset, minskar värmekostnader samt oväntade fuktskador och dessutom kommer att vara ansiktet utåt under lång tid. Utsidan räknas visst!