“Hem ljuva hem”, “Borta bra men hemma bäst” och “Fyra väggar gör inget hem” beskriver väl hur viktigt ett hem är. Och visst är det så att enbart fyra väggar gör inget hem för utan tak blir det inget hem. Ändå är det kanske inte taket som man tänker på i första hand när man tänker på ett hem i toppskick. För att uppnå ett hem i toppskick är det dock nödvändigt att tänka på hela hemmet och därmed även taket vilket lätt görs genom regelbunden översyn, en eventuell tvätt, rådgivning samt byte när det behövs.

Ta hand om taket!

För att veta hur taket mår behöver även det, en regelbunden hälsokontroll. Detta görs genom att man ser över taket både från insidan, från till exempel vinden för att försäkra att det inte finns fuktskador och läckor – men även från utsidan för att se att det inte saknas tegelpannor eller att de är spruckna. Dessutom behövs kontroll av takpapp så att den är hel, och takrännor så att de inte blir överfulla.

Genom en tvätt av taket kan man förlänga livslängden då det inte bara blir vackrare utan även håller längre. Risken minskar för frostsprängning av takpannor som annars kan spricka då det tränger in vatten och smuts i eventuella springor.

Ta hjälp!

Det kan vara bra att ta hjälp av experter för rådgivning. Detta gäller både vid skötsel av taket men också vid ett eventuellt byte för att välja vilket slags tak som bäst passar till huset. Olika slags tak har olika lång livslängd. Nya material erbjuder ofta lättare och billigare alternativ. När valet av material för taket gjorts finns det möjlighet att få hjälp att lägga det säkert och professionellt.

För att få ett hem i toppskick är det viktigt att se till alla delar i hemmet, även taket. Genom att ta hand om taket på ett förebyggande plan, blir hemmet den där ljuva platsen man drömt om.