Hur viktigt är takets skick för ett hus? Det enkla svaret är att takets skick är oerhört viktigt. Husets grund, dess stomme och tak är det som får huset att hålla i år efter år. Men, om det läcker in från taket kommer det påverka först stommen och sedan även grunden – och levnadsstandarden för dig som bor i huset.

Takets vikt

Ett bra tak skyddar från regn, snö, vind och sol. Att lägga om ett tak kostar relativt mycket, men är en av de bästa investeringar som du kan göra i ditt hus. Det är klokt att varje år kasta ett getöga på taket och se hur det mår. Om det varit en storm eller mycket snö kan det ibland påverka taket. Du bör undersöka ditt tak mer noggrant om du tror att vädret kan ha åsamkat en skada; både noggrant och omgående.

Spara energi genom taket

Det finns två sätt som du genom ditt tak kan spara på energi i huset – vilket ger taket en månatligen högre värdering. Dels kan du isolera under taket. Om du isolerar vinden kommer huset hålla värme mycket bättre. Vare sig du vill använda vinden som förråd eller inte, är det ändå klokt att bygga för att i framtiden kunna använda den som extra utrymme. Ett annat sätt är att sätta upp solceller på taket – billig energi under den varmare den av året. En isolerad vind och solceller är två takinvesteringar som också är intressanta för en eventuell köpare.

Ett bra sätt att få upp värdet på ett hus inför försäljning är att ha gjort renoveringar. Om du har ett tak i gott skick kommer det att höja husets värde. De flesta köpare kan tänka sig vissa renoveringar, men ett hus vars tak behöver renoveras kommer sjunka i priset. Gör renoveringen medan du bor i huset – och så får du själv också njuta av den!